ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο νοσοκομείο Αγία Όλγα

papakostantinouΠρος τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ο βουλευτής

Νίκος Παπακωνσταντίνου

 

Η περιοχή που έχει να καλύψει το νοσοκομείο Αγ. Όλγα στη Ν. Ιωνία είναι τεράστια, αναδεικνύοντας την μεγάλη σημασία του για την προστασία της γείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αφού καλείται να εξυπηρετήσει πάνω από 1εκ. κατοίκους, κυρίως εργαζόμενους και φτωχά λαϊκά στρώματα. Με συνεχείς και πολύμορφες κινητοποιήσεις, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, διαμαρτύρονται για την μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, όπως και για τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το νοσοκομείο.

 

Συγκεκριμένα, στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, οφείλονται υπερωρίες, εφημερίες και νυχτερινά και εξαιρέσιμα από τον περασμένο Ιούλη, που σε συνδυασμό με τις μειώσεις των μισθών που επέβαλε η κυβέρνηση, προκαλούν στους εργαζόμενους αξεπέραστα οικονομικά προβλήματα.

Επιπλέον, στο νοσοκομείο υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού, ενώ το τελευταίο διάστημα αυτές αυξάνονται εξαιτίας των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ουρολογική και χειρουργική κλινική τη νύχτα για τη φροντίδα 35 ασθενών υπάρχει μόλις μία νοσηλεύτρια, ενώ για να χειρουργηθεί κάποιος υπάρχουν πολύμηνες λίστες λόγω των ελλείψεων σε αναισθησιολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα τα χειρουργεία να καθυστερούν, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ζωή των ασθενών.

Η κυβέρνηση φέρει βαριές ευθύνες για την οικονομική ασφυξία που προκαλεί η ανεπαρκής χρηματοδότηση του νοσοκομείου που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα λειτουργικά του έξοδα, με αποτέλεσμα μηχανήματα να βγαίνουν εκτός λειτουργίας λόγω ελλιπούς συντήρησης ή να θέλουν αντικατάσταση και να μην αντικαθίστανται όπως έγινε με τα ακτινολογικά μηχανήματα.

Είναι τέτοια η υποχρηματοδότηση με πρόφαση την κρίση φτάνοντας στο σημείο να εμφανίζονται μεγάλες ελλείψεις ακόμα και σε αναλώσιμα υλικά. Ταυτόχρονα εκχωρεί σε εργολάβους, υπηρεσίες του νοσοκομείου, όπως καθαριότητα, φύλαξη, προσωπικό εστίασης αλλά και διοικητικό προσωπικό.

Ενώ οι ασθενείς καλούνται να πληρώνουν για να εξεταστούν στα πρωινά και απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία και για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Ν.Δ. που κατ' απαίτηση του κεφαλαίου και της ΕΕ, χθες στην περίοδο της ανάπτυξης - σήμερα με πρόσχημα την κρίση, παίρνουν από τους πολλούς τους εργαζόμενους δικαιώματα και κατακτήσεις εμπορευματοποιεί την υγεία για να στηρίξει την κερδοφορία των ολίγων, του κεφαλαίου.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

 

Ποια μέτρα θα πάρει για την άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του νοσοκομείου και την τακτική καταβολή τους από δω και πέρα.

Την κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Αν θα υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα λειτουργικά του έξοδα.

Αν σκοπεύει να καταργήσει κάθε χρηματική επιβάρυνση των ασθενών που προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία.

 

 

 

 
NEA YGEIAS