ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ  ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

 

 

Δημήτρης Μιτζίθρας-Δαιτολόγος – Διατροφολόγος (www.dietlife.gr)

Είδη  :

Η βουλιμία: χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας, τα οποία αντισταθμίζονται είτε με μεθόδους εκκαθάρισης (π.χ. χρήση διουρητικών, καθαρτικών, υπεργυμναστική, πρόκληση εμετού),(εκκαθαριστικού τύπου), είτε με ακραίο περιορισμό τροφής ( περιοριστικού τύπου)  βουλιμίας.eating disorders

Η ανορεξία: χαρακτηρίζεται από ακραίο περιορισμό τροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα (περιοριστικού τύπου) και μπορεί να συνοδεύεται από μεθόδους εκκαθάρισης όπως αυτές της βουλιμίας, όταν το άτομο υποκειμενικά κρίνει ότι τέθηκε εκτός ελέγχου ως αναφορά τη λήψη τροφής που έχει θέσει το ίδιο ως στόχο (εκκαθαριστικού τύπου). 

Η αδηφαγική διαταραχή :χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας, χωρίς αυτή η συμπεριφορά να συνοδεύεται από μεθόδους εκκαθάρισης. 

Το νυχτερινό σύνδρομο: παρατηρείται νυχτερινή υπερφαγία, η οποία γίνεται είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα. Τα άτομα με νυχτερινό σύνδρομο συνήθως περιορίζουν τη λήψη τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας και παρουσιάζουν πρωινή ανορεξία, λόγω της νυχτερινής κατανάλωσης τροφής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί παρακλάδι της βουλιμίας.

Ορθορέξια – Ορθοτροφία: είδος διατροφικής διαταραχής, όπου το άτομο παρουσιάζει υπερβολική ενασχόληση με την ποιότητα και το είδος τρόφης που καταναλώνει. Συνήθως παρατηρείται υπερβολική ενασχόληση και αναζήτηση υγιεινών τροφών, βιολογικών ή των λεγόμενων superfoods. Όταν τεθούν εκτός ελέγχου μπορεί να οδηγηθούν σε υπερφαγικά επεισόδια. Άρα αυτό το είδος διαταραχής θυμίζει πολύ την ανορεξία ή και τη βουλιμία.

Ψυχογενή αίτια

Ζούμε σε μια εποχή όπου η εικόνα μας και πως μας βλέπουν οι φίλοι μας και οι συνάδελφοί μας φαίνεται να είναι κυρίαρχο στην καθημερινή ζωή μας. Παράλληλα με αυτό υπάρχει μια επίμονη εμμονή με το φαγητό και την δίαιτα. Βομβαρδιζόμαστε με χιλιάδες εικόνες και συμβουλές στο πώς να αποκτήσουμε μια ‘τέλεια γραμμή’. Συνεπώς, οι διατροφικές διαταραχές απλώνονται σε τέτοια έκταση όπου θα ήταν αδιανόητο να συνέβαινε κάτι τέτοιο πριν 20 χρόνια. Έτσι, έχουν δημιουργηθεί αρκετοί μύθοι και παρανοήσεις. Πολλοί άνθρωποι έχουν μια λανθασμένη εντύπωση πως κάποιος με ψυχογενή διατροφική διαταραχή φαίνεται και συμπεριφέρεται.

Οι περιπτώσεις ψυχογενών διατροφικών διαταραχών αυξάνονται καθημερινά με όλο και περισσότερους ανθρώπους να αναζητούν εξειδικευμένη βοήθεια και υποστήριξη. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για την ύπαρξη τους, την σπουδαιότητά τους και τους κινδύνους που φέρνουν μαζί τους.

Πανεπιστημιακές έρευνες έχουν αποδείξει ότι αναγνωρίζοντας την ύπαρξη  μιας τέτοιας διαταραχής σε ένα αρχικό στάδιο, όπου ακολουθείται από κατάλληλη ψυχολογική θεραπεία, έχει πολύ θετικά αποτελέσματα σε θέματα ανάρρωσης του ατόμου από την διαταραχή. Αυξάνοντας την γνώση μας και κατανοώντας τα ψυχογενή διατροφικά νοσήματα, μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης αυτών των πολύ επικίνδυνων για την υγεία   νοσημάτων.                                                  

Οι ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές αναπτύσσονται ως εξωτερικά σημάδια συναισθηματικών και ψυχολογικών προβλημάτων. Γίνονται ο τρόπος όπου τα άτομα αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην ζωή τους αλλά και το γενικότερο στυλ ζωής τους. Η υπερφαγία ή μη λήψη φαγητού χρησιμοποιείται να καταστείλει συναισθήματα και σκέψεις που πονούν.  Χωρίς κατάλληλη βοήθεια και θεραπεία, οι διατροφικές διαταραχές πιθανόν να επιμείνουν σε όλη την διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Οι ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές είναι πολύπλοκες διαταραχές όπου οι διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες μαζί με τις ψυχολογικές δυσκολίες χρειάζεται να θεραπευτούν. Αναπτύσσοντας μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό και παράλληλα έχοντας το άτομο μια ισορροπημένη δίαιτα βοηθώντας το να έρθει σε επαφή με τα καταπιεσμένα συναισθηματικά θέματα –πηγή των διατροφικών προβλημάτων- μπορεί να βοηθηθεί να αντεπεξέλθει και να διαχειριστεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με ένα τρόπο που δεν είναι βλαβερός προς τον εαυτό του.

Γιατί δεν δουλεύουν ,οι δίαιτες ,(χωρίς την δέουσα υποστήριξη) :

Οι επαναλαμβανόμενες δίαιτες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση σωματικού βάρους. Το 95% των ατόμων που κάνουν δίαιτα ξαναπαίρνουν τα ίδια κιλά που έχασαν και περισσότερα 2 χρόνια μετά.

  • Όταν υπάρχει στέρηση τροφής, το σώμα αντιδρά σαν να είναι σε κατάσταση λιμού ή υποσιτισμού. Ο ανθρώπινος οργανισμός για να μπορέσει να προστατέψει το σώμα από τέτοιες καταστάσεις υποσιτισμού (π.χ. περαιτέρω δίαιτες) μειώνει το μεταβολικό του ρυθμό για να εξοικονομήσει ενέργεια. Δηλαδή, χαμηλώνει το ρυθμό του και καίει θερμίδες πιο αργά. Πολλές φορές όταν η κατανάλωση τροφής είναι πολύ χαμηλή μπορεί να υπάρξει και αύξηση βάρους.
  • Η υποθερμιδικές δίαιτες μπορούν να προκαλέσουν εξάντληση, πονοκέφαλο, μυϊκή κράμπα, δυσκοιλιότητα, διαταραχή ύπνου, απώλεια οστικής πυκνότητας και υπερκατανάλωση τροφής.
  • Η δίαιτα προκαλεί έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται για να διατηρήσουμε την σωματική, ψυχολογική και πνευματική μας κατάσταση.
  • Η δίαιτα μας κάνει να ασχολούμαστε συνέχεια με το φαγητό και το βάρος μας, να αποκτούμε αρνητική εικόνα σώματος,να αισθανόμαστε ενοχές που κάνουμε «παρασπονδίες», αποτυχημένοι που δεν μπορούμε να τηρήσουμε το πρόγραμμα και να χάνουμε την αυτοεκτίμηση μας.

 

πηγές:http://www.ipse.gr-http://www.hcfed.gr/-http://blog.vrisko.gr

 
NEA YGEIAS