Νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική

 

NikosPapadopoulosΤου Δρ. Νίκου Παπαδόπουλου
Ειδικού Καρδιοχειρουργού

 

Τα καρδιαγγειακά συμβάματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην εποχή μας εξ αιτίας της οποίας κάθε χρόνο στην Ευρώπη πεθαίνουν 4 εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι η γνωστή σε όλους Στεφανιαία Νόσος στην οποία οφείλεται το 48% όλων των θανάτων.

Επειδή όμως πολλές φορές η καρδιά δεν προειδοποιεί και υπάρχουν εκατοντάδες ασθενείς με σοβαρή Στεφανιαία Νόσο που δεν το ξέρουν, είναι ασυμπτωματικοί και δυστυχώς σε αυτούς η νόσος θα εκδηλωθεί με οξύ έμφραγμά του μυοκαρδίου ή τον αιφνίδιο θάνατο, σε κάποια στιγμή κόπωσης ή ευθυμίας, επιβάλλεται να γνωρίζουμε κάποιες χρήσιμες αλλά και σύγχρονες ιατρικές πληροφορίες για την «καρδιά μας»…Με δεδομένο λοιπόν ότι η ιατρική επιστήμη « τρέχει» απευθυνθήκαμε στον εξαίρετο Καρδιοχειρουργό του ομίλου EUROMEDICA της Κλινικής Κυανούς Σταυρός Θεσσαλονίκης κ. Δρ. Νίκο Παπαδόπουλο ο οποίος μας είπε ότι :

Υπεύθυνη τις περισσότερες φορές για την εμφάνιση της νόσου είναι η αθηροσκλήρωση, η οποία δημιουργεί πλάκες στο εσωτερικό των στεφανιαίων αρτηριών προκαλώντας την στένωση τους.

Η καρδιά συστέλλεται 40-60 εκατομμύρια φορές το χρόνο, δουλεύοντας χωρίς ανάπαυση σε όλη μας τη ζωή.

Για να έρθει εις πέρας το τεράστιο αυτό έργο, η καρδιά απαιτεί συνεχή τροφοδότηση με θρεπτικές ουσίες και οξυγονωμένο αίμα, που γίνεται μέσου των στεφανιαίων αγγείων της.

Η στένωση όμως των αγγείων αυτών προκαλεί ελάττωση του απαιτούμενου αίματος με το οποίο τροφοδοτείται η καρδιά , με αποτέλεσμα την εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου.

Πολλοί παράγοντες κινδύνου έχουν ενοχοποιηθεί τονίζει ο Δρ. Νίκος Παπαδόπουλος για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου, όπως η υπερλιπιδαιμία, η Αρτηριακή υπέρταση, ο Σακχαρώδης διαβήτης, το Κάπνισμα και η κληρονομική προδιάθεση.

Για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου «ευθύνεται» όμως και ο τύπος της προσωπικότητα μας, συγκεκριμένα έχει ενοχοποιηθεί η κατάθλιψη, η επιθετική συμπεριφορά το καθημερινό άγχος, η ψυχική ένταση και η ανταγωνιστική συμπεριφορά.

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου έχει ο ανδρικός πληθυσμός σε σχέση με τον γυναικείο, γιατί οι ορμόνες της έμμηνου ρήσης των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας είναι γνωστό ότι δρουν ευεργετικά στο τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων.

 

Ποια είναι η πρώτη ενόχληση;

Η κυριότερη εκδήλωση της Στεφανιαίας Νόσου είναι η στηθάγχη.

Λέξη ελληνική που σημαίνει: το «άγχος» του στήθους.

Η στηθάγχη αρχίζει στην οπισθοστερνική περιοχή, περιγράφεται ως αίσθημα συσφυκτικό, πίεσης, καύσου και μπορεί να αντανακλά στα άνω άκρα, στην περιοχή του τραχήλου, της κάτω γνάθου, στη ράχη και στο στομάχι.

Ορισμένες φορές, όταν ο πόνος είναι έντονος, παρουσιάζονται ιδρώτας, ναυτία ή έμετος. Ο τυπικός στηθαγχικός πόνος εμφανίζεται ύστερα από κόπωση, άγχος, έντονες συναισθηματικές καταστάσεις, επώδυνες καταστάσεις, έκθεση σε έντονο ψύχος. βαρύ γεύμα κ.α.

Η στηθάγχη υποχωρεί με την ανάπαυση, την απομάκρυνση του παράγοντα που την προκαλεί ή τη χορήγηση υπογλωσσίων δισκίων.

 

Πως αντιμετωπίζεται;

Η αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου γίνεται σήμερα με τρεις τρόπους:

Α. Με την συντηρητική φαρμακευτική θεραπεία.

Β. Με αγγειοπλαστική, το γνωστό μας «μπαλονάκι». Αρχικά η αγγειοπλαστική διενεργούνταν με το απλό φούσκωμα ενός μπαλονιού μέσα στο στενωμένο στεφανιαίο αγγείο.

Σήμερα η ιατρική τεχνογνωσία εξελίχθηκε και προσφέρει πολλούς τύπους stents, όπως αυτά που "ντύνονται" με ένα στρώμα φαρμάκου που απελευθερώνεται αργά και εξασφαλίζει καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται για συγκεκριμένες μορφές της νόσου και οι ασθενείς που θα υποβληθούν σε αυτή επιλέγονται κατάλληλα από εξειδικευμένη ομάδα γιατρών. Δεν έχει ιδιαίτερη ταλαιπωρία για τον ασθενή και ανήκει στις σύγχρονες επεμβατικές τεχνικές αντιμετώπισης της νόσου.

Γ. Αορτοστεφανιαία Παράκαμψη (bypass) το γνωστό μας bypass. Σύμφωνα με τον Δρ. Καρδιοχειρουγό κ. Νίκο Παπαδόπουλο πρόκειται από τις πιο διαδεδομένες χειρουργικές επεμβάσεις του αναπτυγμένου κόσμου. Κατά την εγχείρηση ο καρδιοχειρουργός χρησιμοποιώντας μοσχεύματα που λαμβάνει από τον ίδιο τον ασθενή δημιουργεί «καινούριες» αρτηρίες, οι οποίες παρακάμπτουν τις στενώσεις των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς.

Με αυτό τον τρόπο αποκαθίσταται η φυσιολογική ροή του αίματος αυξάνεται η παροχή οξυγόνου στο μυ της καρδιάς και ο ασθενής ανακουφίζεται πλήρως από τη στηθάγχη, ενώ σύντομα επιστρέφει υγιής στον συνήθη τρόπο ζωής του και η εκδήλωση σοβαρού καρδιακού επεισοδίου εκμηδενίζεται.

Μπορεί η αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών να μας είναι γνωστή από τους παπύρους του 1000 π.Χ. της Αρχαίας Αιγύπτου όπου υπάρχουν περιγραφές τόσο της στεφανιαίας νόσου όσο και του αιφνίδιου θανάτου, σήμερα όμως σύμφωνα με τον Καρδιοχειρουργό Δρ. Νίκο Παπαδόπουλο μπορεί να αντιμετωπισθεί και με επιτυχία και με ποιότητα ζωής…

 

 

 
NEA YGEIAS