ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Με ευαισθησία και αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο

 

PsomiadisΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ
ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Η ενασχόλησή μου με την πολιτική, από την πρώτη στιγμή, είχε να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη διάθεσή μου για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Και ως δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και ως βουλευτής ασχολήθηκα ιδιαίτερα με θέματα κοινωνικής ευαισθησίας γιατί πιστεύω πως όταν η πολιτική χάνει το κοινωνικό της πρόσωπο, όταν δηλαδή απομακρύνεται από την κοινωνία, παύει να επιτελεί το ρόλο της. Αυτός είναι και ο λόγος που από την πρώτη στιγμή της θητείας μου στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πέταξα τις κομματικές ταμπέλες και επέλεξα να είμαι Νομάρχης όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς κόμματα και χρώματα. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε όλοι απέναντι στην πρόκληση του «Καλλικράτη», το ίδιο θα κάνω και ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, όπου προτεραιότητα παραμένει η ευαισθησία και η αλληλεγγύη απέναντι στο συνάνθρωπο.Στόχος μου είναι να οδηγήσουμε μαζί την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας στο μέλλον, μέσα από πρωτοβουλίες και πολιτικές που σέβονται και υπερασπίζονται τον άνθρωπο. Σε μια Ελλάδα που πλήττεται από την οικονομική κρίση, σε μια χώρα που δεν ασκεί ουσιαστική κοινωνική πολιτική, εμείς θα κάνουμε την ανατροπή και θα διεκδικήσουμε το καλύτερο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων.

Στηρίξαμε ως Νομαρχία και θα στηρίζουμε ως Περιφέρεια την προνοιακή πολιτική, με προγράμματα και πρωτοβουλίες, που έχουν ως απόλυτο κριτήριο την ευαισθησία στην ανθρώπινη ανάγκη. Για 8 χρόνια ανταποκριθήκαμε με επιτυχία στην οικονομική στήριξη κοινωνικών οργανώσεων και φορέων (παιδικά χωριά ΣΟΣ, ΟΚΑΝΑ, σύνδρομο down κτλ). Στεγάσαμε και σιτίσαμε αστέγους και άπορες οικογένειες, φιλοξενήσαμε πάνω από 1800 παιδιά, ΑμΕΑ και ηλικιωμένους στις κατασκηνώσεις μας. Στηρίξαμε τους ανέργους, τις ανύπαντρες μητέρες, τις πολύτεκνες και τις τρίτεκνες οικογένειες. Χορηγήσαμε 22.285 μηνιαία ατομικά επιδόματα σε αναπήρους, παιδιά και ομογενείς, ενώ εκδώσαμε 10.000 βιβλιάρια ανασφάλιστων και 27.000 πάσο σε ΑμΕΑ. Με συνεχείς πρωτοβουλίες και δράσεις, διοργανώσαμε ημέρες αιμοδοσίας και καμπάνιες για τα ναρκωτικά, τα ΑμΕΑ, την υγεία, το αλοκόλ στην οδήγηση, τον εθελοντισμό. Βοηθήσαμε πρακτικά και ηθικά δοκιμαζόμενες περιοχές του κόσμου (Ιράκ, Ουγκάντα, Αλβανία κ.ά.).

Δεν σταματάμε όμως εδώ. Στόχος μας είναι η ευρύτερη δυνατή καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, με έμφαση στην προστασία της οικογένειας, στη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, στη μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και δεξιότητες. Στη διευρυμένη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με σχέδιο και όραμα, προωθούμε και διεκδικούμε αποτελεσματική περίθαλψη και αναβαθμισμένες προνοιακές υπηρεσίες για όλους τους δικαιούχους. Με την ίδια ευαισθησία και κατανόηση επεκτείνουμε το τεράστιο και αναγκαίο έργο μας στον ευαίσθητο και ανθρώπινο τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας. Στηρίζουμε τους δήμους, στους οποίος ο «Καλλικράτης» μεταβιβάζει, κατά κύριο λόγο, τις αρμοδιότητες υγείας-Πρόνοιας. Και εμπλουτίζουμε τη δράση μας με σαφείς και συγκεκριμένους στόχους.

Η δημόσια υγεία και η κοινωνική πρόνοια είναι υποχρέωση του κράτους και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη. Με αυτό το σκεπτικό, θα διεκδικήσουμε από την Πολιτεία πόρους και υποδομές για να εξασφαλίσουμε στους κοινωνικά αδύναμους συνανθρώπους μας ένα καλύτερο αύριο. Ο δρόμος είναι δύσβατος, τα προβλήματα πολλά. Όμως, εμάς δεν μας τρομάζουν τα δύσκολα. Αντίθετα, μας δίνουν ορμή και δύναμη να προχωρήσουμε. Ξέρουμε να διεκδικούμε και να κερδίζουμε. Για μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη κοινωνία, με σεβασμό και αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο.

 

 

 
NEA YGEIAS