ΤΙΜΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΥΓΕΙΑ

 

LeonidasGrigorakosΤου Λεωνίδα Γρηγοράκου Γιατρoύ,

Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Λακωνίας

Αναπληρωτή Καθηγητή Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Η χώρα περνάει τις κρισιμότερες μεταπολιτευτικές της στιγμές. Ο Ελληνικός λαός βρίσκεται μπροστά από ένα νέο «δυστυχώς επτωχεύσαμεν», που ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση προσπαθούν να αποφύγουν τους πέντε τελευταίους μήνες. Επαφές στο εξωτερικό, πολιτικά ταξίδια από την Ινδία έως την Αμερική και τη Ρωσία σε καθημερινή βάση για αποτροπή της μεγάλης χίμαιρας.Η ζωή όμως συνεχίζεται και ο Γολγοθάς της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη πρέπει να αντιμετωπισθεί και οι Υπουργοί, ο καθένας από το δικό του μετερίζι και μέσα στα στενά οικονομικά πλαίσια στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, προσπαθούν για το καλύτερο.

Η πανδημία της γρίπης και η μεγάλη ζήτηση σε κρεβάτια ΜΕΘ κατέστησαν επιτακτική ανάγκη το άνοιγμα των 150 κλινών ΜΕΘ που για μια δεκαετία ήταν στα αζήτητα. Η πρόσληψη νοσηλευτών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε την ευκαιρία να ανοίξουν άμεσα 80 κρεβάτια ΜΕΘ και ελπίζουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανοίξουν και τα υπόλοιπα.

Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο σύστημα υγείας, που χαρακτηρίζεται από περιορισμένους πόρους, αλλαγή προτεραιοτήτων και αυξημένες ανάγκες των ασθενών, έχει γίνει αδήριτη ανάγκη η καλύτερη διοίκηση και η αποτελεσματικότερη οργάνωση των υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των ΜΕΘ.

Έχει υπολογιστεί ότι το 6-8% του συνολικού αριθμού των κλινών νοσηλείας κάθε νοσοκομείου πρέπει να διατίθενται για κρεβάτια εντατικής φροντίδας. Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε 600 περίπου κρεβάτια Δημοσίου Τομέα και 500 Ιδιωτικού, όταν βάσει των διεθνών δεδομένων θα έπρεπε να έχουμε 2500 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ.

Η εντατική θεραπεία που ασχολείται με το βαριά άρρωστο, σήμερα είναι συνώνυμη με την αναλογία νοσηλευτή / ασθενή. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των νοσηλευτών μειώθηκε από 3 νοσηλευτές ανά κλίνη το 2004, σε 2,4 το 2006 και 2,3 ανά κλίνη το 2007, σε αντίθεση με τα διεθνή πρότυπα, όπου η αναλογία νοσηλευτών ανά κρεβάτι είναι 1:1 (υψηλό επίπεδο νοσηλείας – πολυδύναμη ΜΕΘ), 1:1,6 (μεσαίο επίπεδο – μονοδύναμη ΜΕΘ) και 1:3 (χαμηλό επίπεδο – μονάδα αυξημένης φροντίδας). Στην Καλιφόρνια έχει θεσπιστεί με νόμο από το 2002 η «ελάχιστη αναλογία νοσηλευτών ανά ασθενή ΜΕΘ σε κάθε βάρδια στο 1:1». Έχει βρεθεί ότι όσο μικρότερη είναι η αναλογία νοσηλευτή προς ασθενή στις ΜΕΘ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων, να επιμηκύνει τη διάρκεια μηχανικού αερισμού, ενώ συγχρόνως αυξάνει ο κίνδυνος ανάπτυξης αναπνευστικών και καρδιολογικών επιπλοκών μετά από μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις.

Το κόστος της εντατικής θεραπείας στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει το 20-30% του συνολικού διατιθέμενου ποσού για την υγεία (300 δις δολάρια) σε αντίθεση με το 2,5% στην Ολλανδία και το 1% στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ το συνολικό κόστος της ΜΕΘ σε ένα μεσαίο νοσοκομείο της Αγγλίας αντιπροσωπεύει το 3% του προϋπολογισμού του νοσοκομείου.

Το κόστος νοσηλείας ανά ασθενή έχει φθάσει τα 4000 – 6000 Ευρώ στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ στην Αμερική κυμαίνεται μεταξύ 5000 - 8000 Ευρώ την ημέρα. Κατά συνέπεια, τα 80 επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ θα βοηθήσουν πολύ περισσότερο στην αντιμετώπιση βαριά ασθενών και ταυτόχρονα θα μειώσουν τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας των Ελλήνων πολιτών.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι στις σημερινές κοινωνικό-οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, η απόπειρα λειτουργίας των κρεβατιών ΜΕΘ στη χώρα μας είναι μια γενναία πολιτική επιλογή που μόνο έτσι πρέπει να τη δούμε και να την επικροτήσουμε, γιατί θα οδηγήσει σε καλύτερες, ποιοτικές και ποσοτικές υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα.

 

 
NEA YGEIAS