ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

DTsamis

Δ.Τσάμης, αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

 

 

Η υπουργός Υγείας, η κα Ξενογιαννακοπούλου φαίνεται ότι ενσωματώθηκε εύκολα και γρήγορα στην παράδοση που δημιούργησε ο λαμπερός προκάτοχος της. Παράδοση μεγαλόστομων δηλώσεων και ανύπαρκτης ουσίας. Παράδοση εξαγγελιών χωρίς αντίκρισμα. Παράδοση αποφυγής του συγκεκριμένου και προσφυγή σε αόριστους ένοχους κακούς που φταίνε για όλα τα δεινά.

Συγχρόνως έβαλε μπρος την ικανοποίηση ενός άλλου επίσης παραδοσιακού απωθημένου των υπουργών Υγείας. Την κατάθεση και ψήφιση ενός ακόμη νόμου για το ΕΣΥ. Έτσι λοιπόν μετά από εννέα μήνες εκκωφαντικής απραξίας ,που εύλογα προκάλεσε την εντύπωση ότι δυσκολεύεται να συλλάβει στο αναγκαίο εύρος και βάθος τα θέματα του Υπουργείου , έφερε στο προσκήνιο τον νέο νόμο για το ΕΣΥ.

Το πρώτο και σπουδαιότερο συμπέρασμα είναι ότι η κυρία υπουργός ΔΕΝ επιθυμεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Ακολουθεί με ευλάβεια και προσήλωση καλής μαθήτριας τα βήματα του στομφώδους προκατόχου της.

Υπόσχεται εντυπωσιακές αλλαγές, τις οποίες αποκρύπτει επιμελώς δεδομένου ότι για την υλοποίηση τους θα πρέπει να ακολουθήσουν πάμπολλες υπουργικές αποφάσεις, από εκείνες που χάνονται στους διαδρόμους των υπουργείων και στους ανασχηματισμούς.

Οραματίζεται την ήδη θεσμοθετημένη αλλά αποτυχημένη απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων ενώ αδυνατούν να ανθέξουν ακόμη και την πρωινή λειτουργία.

Αρέσκεται να παρουσιάζεται ως μεταρρυθμίστρια των νοσοκομείων που αιμορραγούν οικονομικά την ώρα που με άλλο νόμο επιχειρεί να νομιμοποιήσει έναν ασύλληπτο όγκο παράνομων δαπανών για προμήθειες. Είναι η πολλοστή φορά που η βουλή θα κληθεί να διαπράξει το ίδιο ατόπημα, με εναλλάξ πρωταγωνιστές τα κυβερνητικά κόμματα. Και κάθε φορά οι υπουργοί υπόσχονται ότι είναι η τελευταία.

Ο μεγαλειώδης προκάτοχος της κας Ξενογιαννακοπούλου είχε παρουσιάσει και «νόμο για τις προμήθειες» με τον οποίο όπως είπε εκατοντάδες φορές, θα….εξοικονομούντο 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως !! Η σκληρή πραγματικότητα έχει ήδη διαψεύσει εκείνες τις μεγαλοστομίες κι έχει επιβαρύνει τους πολίτες με χρέη δισεκατομμυρίων που αυξάνονται καθημερινά .

Η υπουργός Υγείας αποδεικνύεται και στο θέμα της διαχείρισης του ΕΣΥ κατώτερη των περιστάσεων. Παρατηρήτρια του χάους που ανέχεται εδώ και οκτώ μήνες. Αδρανεί , δεν κάνει απολύτως τίποτα για να αλλάξει την κατάσταση.

Συγχρόνως οι γιατροί ενοχοποιούνται συλλήβδην και στοχοποιούνται ενώ οι πολικές ηγεσίες είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για τη δημιουργία του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου των ανεξέλεγκτων δαπανών και της διαφθοράς.

Τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζουν, και θα συνεχίσουν μετά την κατάπτυστη «νομιμοποίηση», να προμηθεύονται στις τιμές που η κυβέρνηση περιγράφει ως υπερβολικές χωρίς να τις αλλάζει. Τα χρέη εξακολουθούν να διογκώνονται και η δημόσια υγεία φυτοζωεί από κάκιστη και ύποπτη διαχείριση των περιορισμένων πόρων της .

Ας μας εξηγήσει επιτέλους η κυρία υπουργός:

γιατί δεν έχει καταργήσει όλους τους νόμους που εξαιρούν τα ακριβά υλικά από τους διαγωνισμούς;

γιατί δεν άλλαξε άμεσα τις υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τις υψηλές τιμές των υλικών;

Με πόσο πολιτικό θράσος από τη μια επιβάλουν οριζόντιες ισοπεδωτικές περικοπές μισθών και συντάξεων, αυξάνουν τα φορολογικά βάρη, αφήνουν απλήρωτους χιλιάδες γιατρούς και από την άλλη συντηρούν και διατηρούν ακέραια τα κυκλώματα των προμηθειών διατηρώντας διάπλατα ανοικτές τις πόρτες στους επιτήδειους επιχειρηματίες και τους επίορκους ιατρούς.

Χωρίς ανατρεπτική σκέψη, καινοτόμες προτάσεις και ρεαλισμό δεν δίνονται λύσεις.

Με συμβιβασμούς, ρητορείες και πυροτεχνήματα η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει ότι τα προβλήματα των νοσοκομείων δεν λύνονται αλλά διογκώνονται σε βάρος όλων των πολιτών.

 

 

 

 

 
NEA YGEIAS