Υγεία και τοπική αυτοδιοίκηση

KostasZaxarias

Ζαχαρίας Α. Κώστας – Επικοινωνιολόγος

 

Το «πρόγραμμα Καλλικράτης» βρίσκεται λίγα μόλις βήματα πριν την εφαρμογή του. Οι αλλαγές που προβλέπει είναι σημαντικές τόσο για τους δημότες όσο και για τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα κληθούν να τις υλοποιήσουν.

Στον ευαίσθητο τομέα της υγείας οι αλλαγές που προβλέπονται είναι ελάχιστες και θεωρούνται μη σημαντικές. Όμως ο πολίτης, αφενός λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει και αφετέρου εξαιτίας των αρρυθμιών που ταλαιπωρούν το εθνικό σύστημα υγείας, βρίσκεται συχνά μετέωρος και απροστάτευτος.

Για να καταφέρουμε όλοι εμείς να προασπίσουμε τη υγεία του δημότη και να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο, που είναι άλλωστε και η αποστολή μας, θα πρέπει να κινηθούμε στο τρίπτυχο: Δράση – Συνεργασία – Εθελοντισμός.

Στο κομμάτι της δράσης θα πρέπει να εντάξουμε όλες εκείνες της ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τον πολίτη. Αρκετοί είναι οι Δήμοι – ανάμεσα τους και ο πάντα πρωτοπόρος Δήμος της Καλαμαριάς – που έχουν ιδρύσει «Δημοτικά Ιατρεία», όπου οι κάτοικοι του Δήμου που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να εξεταστούν εντελώς δωρεάν από τους συνεργαζόμενους γιατρούς. Μόνο αυτό όμως δεν αρκεί, η κάρτα δημότη και η καταγραφή των ανασφάλιστων συνδημοτών μας καθώς και η στενότερη παρακολούθηση και βοήθεια των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων είναι μια ακόμα δράση που πρέπει να προγραμματίσουμε και να υλοποιήσουμε. Και αυτά μπορούν να αποτελέσουν μόνο την αρχή.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά, απαραίτητος όρος είναι η συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών και σύσσωμου του ιατρικού και παραϊατρικού δυναμικού της περιοχής. Η διαβούλευση και η αγαστή συνεργασία με το προσωπικό και τη διοίκηση των νοσοκομείων της περιοχής, καθώς επίσης και με τους ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους αλλά και με τους γιατρούς που ασκούν ιδιωτικά το λειτούργημα τους στα όρια του κάθε δήμου, αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη της προσπάθειας μας.

Χωρίς, όμως, την εθελοντική προσφορά είτε σε χρόνο είτε σε χρήμα, τόσο επιστημονικού προσωπικού, όσο και απλών πολιτών με ανεπτυγμένο το αίσθημα της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, οποιαδήποτε προσπάθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Πρέπει λοιπόν να στηθεί ένα δίκτυο γιατρών και νοσηλευτών που θα εργάζονται εθελοντικά για κάποιες ώρες στα δημοτικά ιατρεία ή θα πραγματοποιούν δράσεις ενημέρωσης προς τους δημότες (διαλέξεις, ημερίδες, συζητήσεις). Επίσης ασκούμενοι φοιτητές ή ειδικευόμενοι γιατροί μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει παράλληλα να υπάρχει και ένα αντίστοιχο δίκτυο πολιτών οι οποίοι θα φροντίζουν να συγκεντρώνουν φάρμακα για το δημοτικό ιατρείο αλλά και για τους αναξιοπαθούντες συνδημότες του, ταυτόχρονα να οργανώνουν εθελοντικές αιμοδοσίες καθώς και μια σειρά από άλλες δράσεις.

Ο κάθε Δήμος έχει πλέον τη δυνατότητα να κάνει πράξη τα παραπάνω, το μόνο που χρειάζεται είναι βούληση, συντονισμός και απαρέγκλιτη εφαρμογή του τριπτύχου: Δράση – Συνεργασία – Εθελοντισμός.

Κλείνοντας και σαν εκπρόσωπος της νέας γενιάς, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, θέλω να επισημάνω πως ο «Καλλικράτης» μας δίνει μοναδική ευκαιρία για να βάλουμε τις βάσεις ώστε σε λίγα χρόνια από σήμερα ο κάθε Δήμος να αποκτήσει το δικό του Κέντρο Υγείας, πλήρες σε προσωπικό και εξοπλισμό, που ταυτόχρονα θα εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ασθενών σε καλύτερες συνθήκες και μικρότερο χρόνο, θα αποφορτίσει τα νοσοκομεία όπου θα δέχονται μόνο τα έκτακτα και τα σοβαρότερα περιστατικά και τέλος θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

 
NEA YGEIAS