Αλλαντικά υπέρ και κατά

GoutaKuriakhΤης Γούτα Κυριακής

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος ,

Μέλος της επιστημονικής ομάδας ΔΙΑΤΡΟΦΗ ,

Μέλος του Ινστιντούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών ,

Καθηγήτρια ΙΕΚ ΞΥΝΗ

 

Λίγα λόγια για την ιστορία των αλλαντικών

Η ιστορία της συντήρησης των τροφίμων είναι πολύ παλιά και έχει παίξει το δικό της ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Αν κάποιος αμφιβάλει για το θεμελιώδη ρόλο που παίζει, ακόμα και σήμερα, η συντήρηση των τροφίμων στη ζωή μας, ας μπει σε ένα σούπερ μάρκετ. Θα παρατηρήσει ότι όλες σχεδόν οι τροφές που πωλούνται στα ράφια έχουν υποστεί κάποιο είδος συντήρησης.

Περισσότερα...
 

ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

DiatrΧριστίνα Ελένη Δρακοπούλου

 

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

State Registered Dietitian, MSc

 

Οι πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα εμφανίζονται συνήθως όταν ένας μεγάλος αριθμός αλάτων στα ούρα δημιουργεί συμπλέγματα που δεν αποβάλλονται κανονικά (από τα ούρα) και φράζουν τη δίοδο του ουροποιητικού. Αυτά τα συμπλέγματα αλάτων (πέτρες) σχηματίζονται επειδή ο ασθενής έχει ένα πρόβλημα στην απέκκρισή τους παράλληλα με μια υψηλή διατροφική πρόσληψη.

Περισσότερα...
 

Ελιξίριο ζωής από αμινοξέα

 

dnaΙταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα «κοκτέιλ» αμινοξέων, που αύξησε κατά 12% τη διάρκεια της ζωής των πειραματόζωων (ποντικιών). Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το ίδιο «ελιξίριο» θα μπορούσε να ωφελήσει και τους ανθρώπους, ιδίως τους ηλικιωμένους&ασθενείς.

Τα εργαστηριακά πειράματα, με το συγκεκριμένο μείγμα τριών αμινοξέων διαλυμένων σε νερό, αύξησαν κατά μέσο όρο σε 869 μέρες τη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων έναντι 774 ημερών όσων ποντικιών δεν είχαν πάρει το κοκτέιλ και τρέφονταν με τον συνήθη,τρόπο.

Περισσότερα...
 

Ο θηλασμός για ένα εξάμηνο μειώνει τις μολύνσεις

 

woman_babyΗ έρευνα, υπό τον καθηγητή Εμμανουήλ Γαλανάκη του Τμήματος Παιδιατρικής του πανεπιστημίου της Κρήτης, που δημοσιεύτηκε στο παιδιατρικό περιοδικό "Archives of Diseases in Childhood", σύμφωνα με το BBC, μελέτησε επί 12 μήνες τις περιπτώσεις σχεδόν 1.000 εμβολιασμένων νηπίων και τις κοινές μολύνσεις που έπαθαν σε αυτό το διάστημα. Περίπου τα δύο τρίτα των μητέρων θήλαζαν τον πρώτο μήνα, αλλά μέσα σε ένα εξάμηνο το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 20% περίπου (μία στις πέντε).

Περισσότερα...
 

Παγκόσμια επιδημία η παιδική παχυσαρκία


Food1Σε «παγκόσμια επιδημία» έχει εξελιχθεί η παιδική παχυσαρκία ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας αναμένεται τα παιδιά να έχουν μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης από τους γονείς τους. Το 30-40% των παχύσαρκων παιδιών έχει πολυμεταβολικό σύνδρομο, το 7% έχει ήδη αθηρωματικές πλάκες στις στεφανιαίες αρτηρίες και το 20% αθηρωματικές πλάκες στην αορτή. Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Μάλτα κρατά τη πρωτιά στην Ευρώπη σε παιδική παχυσαρκία , ενώ το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε παιδιά μικρότερης ηλικίας παρά σε εφήβους.

 

 

Eπιστήμονες ζητούν την απαγόρευση της κωδεΐνης ως δυνητικά επικίνδυνης

 

pilsΤο ευρέως χρησιμοποιούμενο αναλγητικό κωδεΐνη δεν έχει αποτελεσματικότητα σε μερικούς ανθρώπους, ενώ για άλλους μπορεί να αποδειχτεί μοιραίο για τη ζωή τους, συνεπώς η χρήση της θα έπρεπε να απαγορευτεί, σύμφωνα με λεγόμενα Καναδών επιστημόνων.

Οι ερευνητές Στιούαρτ ΜακΛέοντ και Νόνι ΜακΝτόναλντ του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ αναφέρουν στο περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το New Scientist, ότι το πρόβλημα αφορά ιδιαίτερα τα νήπια, φέρνοντας το παράδειγμα δύο παιδιών που πέθαναν μετά την χορήγηση κωδεΐνης ύστερα από μια επέμβαση αμυγδαλεκτομής.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Επικίνδυνο σκεύασμα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας πιθανώς διακινείται μέσω Διαδικτύου και sex shop.

pils2Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΦ πρόκειται για το μη εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ προϊόν EOD (Erection On Demand) caps, που περιέχει τη δραστική ουσία Tadalafil.

Η συγκεκριμένη ουσία περιέχεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό.

Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα παραπάνω χαρακτηριστικά να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν αμέσως τον ΕΟΦ.

Επισημαίνεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το Διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

 

DiatrΧριστίνα Ελένη Δρακοπούλου

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

State Registered Dietitian, MSc

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τις συστάσεις για πρόληψη και θεραπεία ασθενειών που είναι συνήθεις στην προσχολική ηλικία. Στην ηλικία αυτή υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για καλή και πλήρη διατροφή και είναι συχνή η εμφάνιση κάποιων προβλημάτων που μπορεί να βοηθηθούν από διατροφική παρέμβαση.

 

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστεί σαν μειωμένη συχνότητα κενώσεων ή/και σκληρά κόπρανα. Η βελτίωση των κενώσεων διατροφικά μπορεί να επιτευχθεί με τους εξής τρόπους:

Περισσότερα...
 

Ω-3 ΛΙΠΑΡΑ ΚΑΙ ΙΧΘΥΕΛΑΙΑ : Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

 

Xaris_GeorgakakisΓεωργακάκης Χάρης πρόεδρος ΕΙΔ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 

Πριν από λίγο σχετικά καιρό, άρχισαν να βγαίνουν στην δημοσιότητα αποτελέσματα από μια πρωτοποριακή κλινική μελέτη από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ. Η μελέτη ασχολείται με την επίδραση των συμπληρωμάτων Ω-3 λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο και κατεπέκταση στην συμπεριφορά του ατόμου.

Τα πρώτα αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτή τη μελέτη, βρίσκονται ήδη στην αιχμή της διαμάχης για την εγκληματικότητα και την τιμωρία. Ουσιαστικά θέτουν σε αμφισβήτηση την ίδια τη βάση της ποινικής δικαιοσύνης και την έννοια της ενοχής. Υποδηλώνουν ότι τα άτομα μπορεί να μην είναι πάντα υπεύθυνα για την επιθετικότητά τους. Λαμβάνοντας υπόψη και προγενέστερη μελέτη σε φυλακή υψίστης ασφαλείας για νεαρούς παραβάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν ότι η βίαιη συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται, τουλάχιστον μερικώς, σε διατροφικές ελλείψεις !!

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 2
NEA YGEIAS